20 Ιουλίου 2010

Εξετάσεις Iyengar Yoga στην Αθήνα


Εξετάσεις Iyengar Yoga στην Αθήνα
 
Oι πρώτες εξετάσεις Iyengar Yoga για την απόκτηση των διπλωμάτων Introductory Teaching Certificate I και II διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 17 και 18 Ιουλίου 2010 στο στούντιο της Κατερίνας Κούτσια και του Κώστα Γιαννετάκη.
 
Οι εξετάσεις έγιναν με την έγκριση του Yogacharya B.K.S Iyengar ενώπιον τετραμελούς επιτροπής, που αποτελούνταν από τέσσερις Άγγλους επίσημους εξεταστές (τρεις εξεταστές και ένας συντονιστής) και με τη συμμετοχή συνολικά δώδεκα υποψηφίων, οκτώ για το πρώτο επίπεδο και τεσσάρων για το δεύτερο.
 
Την όλη διαδικασία είχε διοργανώσει η Αγγλίδα εκπαιδεύτρια δασκάλων Penny Chaplin, η οποία δεν συμμετείχε στην επιτροπή, προκειμένου να διατηρηθεί η αντικειμενικότητα των εξετάσεων.
 
Το ιστορικό της Iyengar Yoga στην Ελλάδα και της δημιουργίας τμήματος εκπαίδευσης δασκάλων έχει ως εξής:
 
Από το έτος 2000 μέχρι σήμερα υπήρχαν στην Ελλάδα μόλις πέντε πιστοποιημένοι δάσκαλοι Iyengar Yoga, οι οποίοι εργάζονταν για την διάδοσή της και εμφανίζονται ακολούθως με αλφαβητική σειρά:
 
Γιαννετάκης Κωνσταντίνος
Κούτσια Κατερίνα
Μπόλου Παρασκευή
Παύλου Χρήστος
Στεφανάκης Νίκος
 
Οι εν λόγω δάσκαλοι εμφανίζονται στην πάνω σειρά της φωτογραφίας και είναι καταχωρημένοι στον επίσημο ιστοχώρο του B.K.S.Iyengar.
 
Μέχρι το έτος 2008, οκτώ μαθητές, με τουλάχιστον 4 χρόνια συνεχούς εξάσκησης στην Iyengar Yoga έκαστος, είχαν εκφράσει την επιθυμία να γίνουν δάσκαλοι και να συνεχίσουν την παράδοση.
 
Ο Κώστας Γιαννετάκης επικοινώνησε με την Αγγλίδα δασκάλα του και εκπαιδεύτρια δασκάλων Pam Butler, (πρώτη από δεξιά στην επάνω σειρά της φωτογραφίας), έθεσε το θέμα κι εκείνη δέχτηκε να έρχεται μία φορά τον μήνα στην Αθήνα και να διδάσκει 12-15 ώρες γιόγκα κάθε φορά, δημιουργώντας έτσι το πρώτο τμήμα υποψηφίων δασκάλων Iyengar Yoga.
 
H Pam ήρθε πράγματι στην Αθήνα, εξέτασε τους ενδιαφερόμενους και, καθώς προέρχονταν από διαφορετικούς δασκάλους, έκρινε ότι θα χρειαζόταν έναν χρόνο περίπου, προκειμένου να τους συγχρονίσει. Έτσι, πρότεινε να ξεκινήσει με ένα Foundation Course. Το δεχτήκαμε όλοι και η Pam έγραψε στον B.K.S.Iyengar, ζητώντας την έγκρισή του. Κατόπιν τούτου και αφού ήρθε η έγκριση από τον Guruji, άρχισε η εκπαίδευση και το Foundation Course ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα απρόοπτο.
 
Τον δεύτερο χρόνο και ενώ το Τeacher’s Τraining κυλούσε ομαλά, η Pam Butler, αυτή η ακούραστη και ακατάβλητη δασκάλα της γιόγκα, καταβλήθηκε από βαριά ασθένεια και δυστυχώς, μετά από μία δραματική περιπέτεια της υγείας της, μέσα σε δύο μήνες αναχώρησε από αυτήν τη ζωή.
 
Η μνήμη της θα μείνει χαραγμένη σε όλους όσους τη γνώρισαν ως μια ευγενική, καλόκαρδη, αφοσιωμένη και άοκνη δασκάλα, που απλόχερα πρόσφερε τη γνώση και τη βοήθειά της σε όσους τη χρειάζονταν.
 
H Pam, πριν την αναχώρησή της, έγραψε και ζήτησε από τον B.K.S.Iyengar την αντικατάστασή της. Διάδοχός της ορίστηκε η Penny Chaplin, μια δυναμική προσωπικότητα, απευθείας μαθήτρια του B.K.S.Iyengar, με βαθειά γνώση της μεθόδου Iyengar, η οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας το έργο που ξεκίνησε η Pam και να εδραιώσει την Iyengar Yoga στην Ελλάδα.
 
Η εκπαίδευση εκτυλίχθηκε ομαλά και τον Ιούλιο του 2009, οι οκτώ εκπαιδευόμενοι (αναφέρονται με αλφαβητική σειρά παρακάτω) ταξίδεψαν στην Αγγλία, όπου έδωσαν εξετάσεις για το Introductory Teaching Certificate, Level I.
 
Αντωνίου Αλεξάνδρα
Καρτέρη Μαρία
Καπνιάς Σπύρος
Κοντογιαννοπούλου Κωνσταντίνα
Λυρώνη Χαρίκλεια
Μπατιστάκης Γιώργος
Μπινιάρη Δήμητρα
Σιδέρη Αγγελική
 
Από τους παραπάνω, οι ακόλουθοι τέσσερις υποψήφιοι πέρασαν τις εξετάσεις και συνέχισαν την εκπαίδευσή τους για το επόμενο δίπλωμα, το Introductory Teaching Certificate, Level II.
 
Καρτέρη Μαρία
Κοντογιαννοπούλου Κωνσταντίνα
Λυρώνη Χαρίκλεια
Σιδέρη Αγγελική
 
Αμέσως μετά, στην περίοδο 2009-2010 δημιουργήθηκαν δύο τμήματα εκπαίδευσης δασκάλων, τα οποία απαρτίζονταν από τους παρακάτω υποψηφίους (εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά):
 
Introductory I
 
Αναγνωστοπούλου Αγγελική
Αντωνίου Αλεξάνδρα
Γαϊτανίδου Ζωή
Μπατιστάκης Γιώργος
Μπινιάρη Δήμητρα
Τόγια Παγώνα
Χαρίτου Σταυρούλα
Χρυσοχεράκη Μαρία
 
Introductory II
 
Καρτέρη Μαρία
Κοντογιανοπούλου Κωνσταντίνα
Λυρώνη Χαρίκλεια
Σιδέρη Αγγελική
 
Η εκπαίδευση διεξήχθη ομαλά και συνεχίστηκε έντονα και απρόσκοπτα όλον το χρόνο, φτάνοντας στις εξετάσεις της 17ης και 18ης Ιουλίου 2010, που έγιναν με απόλυτη επιτυχία.
 
Όλοι οι υποψήφιοι, παρόλο το άγχος που συνοδεύει πάντα τις εξετάσεις, έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και αυτοπεποίθηση, πέρασαν τις γραπτές εξετάσεις με πάνω από 80% που ήταν το όριο, πέρασαν την προσωπική δοκιμασία στην παρουσίαση των άσανα και πέρασαν τη διαδικασία της διδασκαλίας.
 
Οφείλω να αναφέρω ότι αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια, τόσο γιατί όλη η διαδικασία της εκπαίδευσης αλλά και της εξέτασης έγινε στην αγγλική γλώσσα, όσο και γιατί τα κριτήρια της αγγλικής ομοσπονδίας Iyengar Yoga, με τα οποία πέρασαν, είναι από τα πιο υψηλά της Ευρώπης.
 
Οι επίσημοι δάσκαλοι της Iyengar Yoga στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι οι παρακάτω με σειρά επιπέδου:
 
Μπόλου Βούλα (Junior Intermediate III)
Παύλου Χρήστος (Junior Intermediate I)
Κούτσια Κατερίνα (Introductory II)
Γιαννετάκης Κωνσταντίνος (Introductory II)
Στεφανάκης Νίκος (Introductory II)
Λυρώνη Χαρίκλεια (Introductory II)
Καρτέρη Μαρία (Introductory II)
Κοντογιανοπούλου Κωσταντίνα (Introductory II)
Σιδέρη Αγγελική (Introductory II)

 
Ευελπιστούμε του χρόνου να προστεθούν και οι οκτώ υποψήφιοι του Introductory ΙI, ώστε στα δύο επόμενα χρόνια, που θα συνεχίσει να έρχεται η Penny Chaplin στην Αθήνα, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα τουλάχιστον 20 δασκάλων, προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά η Ελληνική ομοσπονδία Iyengar Yoga.
 
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε όλους τους μαθητές που προσήλθαν αφιλοκερδώς και με μεγάλη προθυμία, προκειμένου να σχηματίσουν την ομάδα πάνω στην οποία οι εξεταζόμενοι δίδαξαν την ύλη τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.